Lekkage kan je zomaar overkomen, maar de verzekering hoeft dit lang niet altijd te vergoeden. Bij een lekkage komt de loodgieter langs voor het vinden van de lekkage en de bijbehorende herstelwerkzaamheden. Daarnaast heb je nog schade als gevolg van de lekkage, die soms wel en soms niet binnen de opstal- of inboedelverzekering vallen. Wanneer valt schade als gevolg van lekkage niet binnen de verzekering.
Slecht onderhoud
In de badkamer is het risico op lekkage groot. Dit is een vochtige omgeving, waar warm en koud water afwisselend worden gebruikt. Een neveneffect van warm water is waterdamp en bij slechte ventilatie zorgt dit voor overmatig vocht. Dit overmatige vocht kan de muren aantasten en zorgen voor scheurtjes of breuken in de kitnaden. Een verzekering sluit schade als gevolg van achterstallig onderhoud volledig uit van een eventuele vergoeding. Dit valt onder de verantwoording van de verzekerde.
Opkomend grondwater
Schade die voortkomt uit opkomend grondwater is niet verzekerd. In de meeste gevallen komt bijvoorbeeld grondwater omhoog via het toilet. Het grootste gevolg hiervan is vaak alleen stankoverlast en in sommige gevallen schade aan bijvoorbeeld een houten vloer. Dit komt dan voor eigen rekening. Deze vorm van lekkage kan worden verholpen door het aanleggen van een goed afvoersysteem.
Eigen schuld
Je kan ook waterschade krijgen als gevolg van het open laten staan van ramen of deuren, of het niet goed isoleren hiervan. Opnieuw kijkt een verzekeraar dan naar de verantwoordelijkheid van de verzekerde. Water dan tussen kieren door kan druppelen, valt in principe onder de eigen schuld van de gedupeerde. In dit geval wordt u niet verzekerd.
De opstal- en inboedelverzekering
De voorwaarden voor vergoeding van een lekkage vallen te lezen in een opstal- of inboedelverzekering. Dit zijn twee verschillende verzekeringen; de opstalverzekering vergoedt schade aan je huis, terwijl de inboedelverzekering schade in je huis kan vergoeden.